RUReality - a first stept to development

RUReality - a first stept to development

joi, 16 ianuarie 2014

Realiteatea rurala aflata la momentul diseminarii!

          Schimbul de tineri RUReality derulat in perioada 02 – 09 Septembrie 2013 in Ramnicu Sarat, Romania a reprezentat valorificarea oportunitatii intalnirii multiculturale a 30 de tineri provenind din 4 state Europene si anume: Romania, Turcia, Bulgaria si Italia. Tematica proiectului, oportunitatile antreprenoriale ale tinerilor in mediul rural si din mediul rural a fost tratata printr-o serie de metode si instrumente de educatie non – formala de tip: workshop, vizite tematice, seminarii, serie traditionale, fiecare avand un rol deosebit in procesul de invatare aferent grupurilor participante si fiecarui tanar in parte. Urmare a celor 7 zile de activitati, tinerii au dobandit atat informatii clare privitoare la mediul antreprenorial romanesc cu raportare la spatial rural cat si o puternica impresie interculturala a modului in care fiecare grup si tanar, provenind din state diferite raporteaza procesul romanesc la realitatea propriei tari, obtinand astfel imaginea complete a propriei lor perceptii si viziuni. 
          Proiectul RUReality si datorita deschiderii inregistrate in colaborarea dintre parteneri cu o entitate beneficiara provenind din mediul rural, anume Comuna Podgoria, a oferit tinerilor sansa de a experimenta viata in mediul rural prin prisma propriilor actiuni, precum si a persoanelor ce in mod permanent au sprijinit spre buna intelegere a topicului si atingerea rezultatelor anticipate. Activitatile de tip workshop structurate pe mai multe tematici: educatie, cultura, sport si tineret, pe fundamental seminariilor dezvoltate si a vizitelor tematice derulate in comuna Podgoria, alaturi de serile traditionale, unele organizate in locatia de acomodare, altele in locatii cu totul si cu totul aparte si-au pus astazi amprenta pe de o parte asupra modului de intelegere a spatiului rural romanesc si pe de alta parte asupra modului in care oportunitatile existente specific mediului rural pot fi infaptuite sub impactul comunicarii si colaborarii multiculturalitatii. In intelegerea acestui process, deslusirea tainelor diversitatii culturale a jucat un rol deosebit de important. 
          Pe linie culturala continuand, descoperirea spatiului Podgorean caracterizat printr-o sumedenie de valori atat fizice cat si morale si istorice a fost din plin valorificata. In acest sens vizitele tematice derulate in cadrul: Primariei Podgoria, Cramei Comuniale, plantatiilor de vita de vie, imprejurimilor, aici unde padurea podgoreana este una din tre cele mai importante atractii din zona, alaturi de seara traditionala romaneasca organizata in curtea interioara Cramei Podgorene cu specific traditional romanesc, muzica, dansuri si degustari, toate acestea au produs un puternic impact asupra tinerilor care astfel au luat contact cu un mediu al reusitei antreprenoriale, al modelelor evolutive in acest domeniu.
          RUReality, realitatea mediului rural transpusa la nivel de proiect reprezinta astfel un rezultat European al interesului pe care tinerii il au fata de mediul antreprenorial, fata de viitorul lor si de perspectivele ce stau in calea dezvoltarii acetora. Legatura deosebita sustinuta de Primaria Podgoria prin intermediul dlui Primar Viorel Chiru, pe fundamental dorintei de a implica tinerii in viata sociala, comunala si europeana, toate acestea sunt valori ale dorintei de a evolua, de a fructifica oportunitatile aparute si de a depasi un nou nivel al dezvoltarii, prin atingerea dezideratelor Uniunii Europene.

Florin Ceparu 
Articol realizat in cadrul proiectului RUReality, finantat de Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune”, actiunea 1.1. Schimb de tineri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu